Lite tidskrävande men ack så god husmanskost - 5 till 6 portioner
Du behöver:
¤ Potatis
¤ 800 g blandfärs
¤ 1 stort ägg
¤ 1,5 dl mjölk
¤ 3 dl vispgrädde
¤ 50 g smör
¤ 1-2 gula lökar
¤ 2-3 morötter
¤ 0,75 dl ströbröd
¤ 1 msk vetemjöl
¤ 1-2 msk kinesisk soja
¤ Ca 1 dl kalvfond
¤ Salt och peppar
¤ Örtkryddor
¤ Lingonsylt (till servering)

Gör så här:
1. Skala potatis, koka i en kastrull eller skär i klyftor och tillaga ca 40 minuter i ugn.
2. Sätt ugnen på 175-200 grader och smöra en ugnsfast form.
3. Blanda 1,5 dl mjölk med 0,75 dl ströbröd i en bunke. Rör tills smeten blir fast och tillsätt extra vätska eller ströbröd vid behov. Låt svälla 5-10 minuter.
4. Blanda i 1,5 msk kalvfond och 1 stort ägg. Vänd ner 800 g blandfärs och blanda väl. Krydda med salt och nymalen svartpeppar.
5. Forma köttfärsblandningen till en limpa och lägg den i mitten av ugnsformen. Stek i ugnen tills den når en innertemperatur på 72 grader (ca 40-50 minuter).
6. Skiva 1-2 gula lökar, skala 2-3 morötter och skär i slantar. Lägg lök och morötter runt limpan i formen när ca 30 minuter återstår.
7. Gräddsås: Smält 50 g smör i en kastrull och fortsätt fräsa under ständig omrörning tills smöret är gyllenbrunt och doftar nötigt. Fortsätt röra medan du tillsätter 1 msk vetemjöl och 1 dl vispgrädde. Fyll på med ytterligare 2 dl vispgrädde och tillsätt 1-2 msk soja, ca 0,75 dl kalvfond, salt och peppar samt timjan eller rosmarin. Låt såsen sjuda i 10-15 minuter.
8. Lägg över köttfärslimpan på en tallrik och häll ner stekskyn från formen i gräddsåsen under omrörning. Servera med potatis och lingonsylt.
Receptet är en blandning av olika källor.
Köttfärs,
Kommentera