Supergod vegetarisk lasagne - 4 portioner
Du behöver:
¤ 500 g färska lasagneplattor
¤ 300 g fetaost
¤ 2 dl riven ost
¤ 200 g portabellosvamp (eller champinjoner)
¤ 300 g aubergine
¤ 1 msk olivolja
¤ 1 stor gul lök
¤ 1 vitlöksklyfta
¤ 1 msk tomatpuré
¤ 400 g krossade tomater
¤ 3 dl vatten
¤ 1 msk grönsaksfond
¤ 1 msk balsamvinäger
¤ 0,5 msk honung
¤ 1 tsk timjan
¤ 1 tsk salt
¤ 0,5 tsk svartpeppar
¤ 20 g smör
¤ 2,5 msk vetemjöl
¤ 5 dl mjölk
¤ salt och peppar
¤ Ruccola och körsbärstomater till servering

Gör så här:
1. Hacka 200 g portabellosvamp och hacka eller riv 300 g aubergine grovt. Hacka 1 stor gul lök och finhacka 1 vitlöksklyfta.
2. Värm 1 msk olivolja i en stor stekpanna eller kastrull och fräs svamp, aubergine, lök och vitlök tills vätskan ångat bort. Tillsätt 1 msk tomatpuré och stek under omrörning ca 3 minuter.
3. Häll i 400 g krossade tomater, 3 dl vatten, 1 msk grönsaksfond, 1 msk balsamvinäger, 0,5 msk honung, 1 tsk timjan, 1 tsk salt samt 0,5 tsk svartpeppar. Låt småputtra ca 15 minuter.
4. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnsform.
5. Smält 20 g smör i en tjockbottnad kastrull. Vispa i 2,5 msk vetemjöl. Häll på 1 dl mjölk och vispa till en jämn konsistens. Tillsätt ytterligare 4 dl mjölk lite i taget under omrörning. Låt bechamelsåsen sjuda ca 3 minuter, se till att vispa hela tiden och var försiktig med värmen. Smaka av med salt och peppar.
6. Varva bechamelsås med grönsakssås, 300 g smulad fetaost och ca 500 g färska lasagneplattor i ugnsformen. Toppa med 2 dl riven ost och gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter. Servera med exempelvis ruccolasallad och körsbärstomater.
Recept kommer ursprungligen från Coop.
Kommentera