Du behöver:
¤ 40 g jäst
¤ 2,5 dl mellangrädde
¤ 1 ägg + 1 äggula
¤ 4 msk socker
¤ 150 g smör
¤ 500 g vetemjöl (max 8 dl)
 
Till garnering
¤ Vispgrädde
¤ Mandelmassa
¤ Florsocker
 
 
Gör så här:
 
1. Smula 40 g jäst i en bunke och häll i 1 dl rumstempererad mellangrädde, rör med en träsked tills jästen löst sig.
 
2. Tillsatt 1 ägg + 1 äggula samt 4 msk socker. Spara ev den överblivna äggvitan till pensling.
 
3. Smält 150g smör, häll i 1,5 dl mellangrädde och värm smörblandningen till 37 grader, rör ner i jästbunken.
 
4. Arbeta ner vetemjöl (max 8 dl), degen blir lite fastare än en vanlig vetebrödsdeg.
 
5. Låt jäsa 45 minuter under en bakduk.
 
6. Baka ut degen och forma till ca 16 runda bullar som placeras på en bakplåtspapperlädd plåt.
 
7. Värm ugnen till 225 grader. Låt bullarna jäsa ytterligare 10-15 minuter,
 
8. Pensla eventuellt med ägg. Grädda i 6-10 minuter och låt svalna på ett galler under bakduk.
 
 
Vid servering:
Dela bullarna på mitten och gröp ur lite av brödet på bottendelen, blanda med mandelmassa och lite ovispad grädde.
Fyll bullens urgröpda del med mandelmassebladningen, täck med vispgrädde och pudra över florsocker på locket.
Save
Save

Kommentera

Publiceras ej