Godaste saffransbullarna ever - 25-30 st små eller 18-20 stora
 
Du behöver:
¤ 125 g + 200 g smör
¤ 5 dl mjölk (standard)
¤ 50 g jäst för söta degar
¤ 1,5 + 1 dl socker
¤ 0,5 tsk salt
¤ 1 g saffran (dvs 2 påsar)
¤ ca 15 dl vetemjöl
¤ 150 g mandelmassa
¤ 1 msk vaniljsocker
¤ 1 ägg, till pensling
¤ Pärlsocker att strö över
¤ Bullformar (gärna stora)
 
 
Gör så här:
 
1. Lägg 200 g smör i en liten bunke (till fyllning), ställ fram i rumstemperatur.
 
2. Smula 50 g jäst i en stor bunke. Mortla 1 g saffran.
 
3. Smält 125 gr smör i en kastrull och tillsätt 5 dl mjölk, värm till 37 grader. Tillsätt saffranet.
 
4. Rör ut jästen i lite av degspadet tills den har lösts upp. Tillsätt resten av degspadet, 0,5 tsk salt, 1,5 dl socker och knappt 15 dl vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
 
5. När smöret till fyllningen blivit rumstempererat; tillsätt 1 dl socker, 150 g mandelmassa och 1 msk vaniljsocker. Blanda med elvisp till en slät smet.
 
6. Placera ut bullformar på en plåt. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt, då håller de formen under gräddningen.
 
7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm (inte för tunn). 
 
8. Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka och rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar och lägg dem i formar. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Sätt på ugnen på 250 grader när tio minuter återstår av jäsningen.

9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter och låt svalna under bakduk.

Receptet kommer ursprungligen från Matplatsen.

Kommentera

Publiceras ej